top of page

Blog

Školski život puno je više od školskih ocjena


Školski život puno je više od školskih ocjena - EIUS centar

Škola je mjesto učenja novih znanja i vještina, ponašanja, zabave, druženja, prvih ljubavi, mjesto u kojem dijete uči neophodne životne vještine. Naravno da nagli pad školskog uspjeha može ukazivati na neke teškoće te to nikako ne treba zanemariti. Školski život puno je više od školskih ocjena.


Budite uključeni u neku od dječjih aktivnost


Usmjerenost isključivo na školski uspjeh ne daje mogućnost djeci da razvijaju svoje interese i sposobnosti koji su mnogobrojni. Potičite njihove interese. Važno je da provodite vrijeme zajedno, bude uključeno u neku aktivnost ili ima neki hobi koji ga veseli. Za sve treba mjera.


U samom početku školovanja djeteta izuzetno je važno odijeliti za što je odgovorno dijete, a za što roditelj. Ponekad roditelji u dobroj namjeri preuzimaju dio školskih obveza umjesto svoje djece. Ostvarivanjem zadataka umjesto djeteta roditelj djetetu šalje informaciju da ne vjeruje u njegove sposobnosti, navikava ga da netko drugi radi umjesto njega te ga navikava da ne preuzima svoje odgovornosti.


Pohvalite djetetov napredak i samostalnost


Takvoj je djeci vrlo često i u školi teško započeti samostalan rad bez pomoći učitelja. Kad takav rad traje dijete se sve više oslanja na roditelja i sve je nesamostalnije. Nemjerljiv je osjećaj ponosa kad dijete nešto napravi samo. Ponekad ga je potrebno ohrabrivati i poticati. Pohvalite djetetov napredak i samostalnost.


Pokažite interes za školski život svog djeteta ne samo za ocjene. Ako uistinu želite saznati nešto iz školskog života postavite pitanja kojima ćete saznati kako se dijete osjeća u školi, što je naučilo, kakve ima odnose s prijateljima, što mu se sviđa ili ne sviđa. Gradite dobre odnose s vašom djecom i budite dio školskog života svoje djece podrškom.


Važnije je da je dijete spremno uložiti napor kako bi riješilo zadatak i da napreduje, nego kakvu je ocjenu dobilo.


Ako se suočavate s dodatnim izazovima pred polazak u školu vašeg djeteta, s povjerenjem potražite savjet u EIUS Centru.

105 views

Recent Posts

See All

Коментарі


bottom of page