top of page

Blog

Što kad djeca otiđu iz obiteljskog doma?

Updated: Nov 10, 2021Biti roditelj jedna je od najvažnijih i najtežih uloga u životu. Ona obuhvaća brigu, ljubav i odgovornost prema jednom posebnom i neponovljivom biću, Vašem djetetu.


Vrijeme osamostaljivanja donosi promjene


Roditelji i djeca u uzajamnom su odnosu koji grade te su i sami u stalnim fazama promjena koje im donosi život.


Vrijeme osamostaljivanja donosi promjene i djeci i roditeljima. Odlazak djece iz obiteljskog doma za neke roditelje može biti vrlo stresan i zahtijevan period poznat pod nazivom „sindrom praznog gnijezda“.


Može biti izmiješano cijelim nizom vrlo intenzivnih emocija, izmiješanih osjećaja ponosa, ljubavi, sreće, a s druge strane usamljenosti, tuge i gubitka.


Jedna od osnovnih svrha roditeljstva


To je vrijeme ponovnog povratka životu uz partnera i otvorenih mogućnosti da se više posvetite sebi i svojim interesima Premda to može biti prolazna faza koja zahtjeva promjene u stvaranju novih rutina, a ako potraje može biti izvor anksioznih i depresivnih smetnji.


Osamostaljivanjem djece za roditelje je znak da su postigli jednu od osnovnih svrha svog roditeljstva, dati djeci dovoljno sigurne korijene da mogu svojom krošnjom dodirivati zvijezde i ostvarivati svoje snove.

35 views

Comentarios


bottom of page