top of page

Blog

Kako s djecom razgovarati o ratu?Prenesite informacije kratko i činjenično


Kako s djecom razgovarati o ratu

U našem susjedstvu ginu ljudi, djeca ostaju bez roditelja, ljudi koje vole i koji su im važni, uništavaju se domovi i mijenja život koji poznaju. Informacije o ratu u Ukrajini prenose se na svim medijima i putem društvenih mreža. Za mnoge ljude to je suosjećanje i prisjećanje na Domovinski rat i sva stradanja koje su prošli, povezivanje s poznatim iskustvom. Javlja se osjećaj straha, nevjerice, anksioznosti i promišljanja o mogućim ishodima. Postavljamo pitanja Kako s djecom razgovarati o ratu?


Potpuno je normalno da se djeca osjećaju tužno


Ne dopustite da informacije o ratu u potpunosti preplave vaš svakodnevni život. Birajte sadržaje koje će te gledati ili slušati.


Imajte na umu da su vijesti u medijima usmjerene odraslima da bi ih djeca razumjela potrebno im je dodatno pojašnjenje. Kad razgovarate o vijestima, često je najvažnije slušati dijete, pitati ga što već zna i misli o događaju, ili što ga zanima, kako se osjeća te mu u skladu s tim budite podrška.

I odrasle i djecu posebno pogađaju teške vijesti o stradavanju drugih ljudi, a posebice djece. Neprestano ponavljanje takvih informacija može biti previše za vaše dijete, ali i veoma zbunjujuće, tim više što roditelji često ne mogu odmah dati odgovore na sva njihova pitanja kako bi ih smirili. Potpuno je normalno da se djeca osjećaju tužno, zbunjeno ili ljuto. Dajte djeci do znanja da ste tu i da ih podržavate.


Stavite naglasak na mir, nenasilje, humanost i solidarnost


Napravite uvod u tešku vijest. Prenesite teške informacije kratko i držite se činjenica, bez uljepšavanja. Pronađite u toj situaciji nešto što daje nadu, skrenite djeci pažnju na ljude koji pomažu. Stavite naglasak na mir, nenasilje, humanost i solidarnost. Empatija je sposobnost razumijevanja emocija drugih osoba. Osjećati empatiju znači pokušati razumjeti što osoba osjeća u nekoj situaciji. Oko četvrte godine svog života dijete počinje povezivati svoje emocije s drugima. Djeca koja imaju razvijenije socijalne vještine te razumiju i prepoznaju svoje emocije bit će skloniji empatiji prema drugima.


Djeca će često svoje viđenje situacije izraziti u igri, a to ponekad može biti uznemirujuće za roditelje, ali to je dobar način da se uoči s čime se dijete nosi te da se u skladu s time usmjeri podrška. Razgovarajte s djecom kako mogu pomoći djeci iz Ukrajine, uključite se u humanitarne akcije i pozitivno djelujte.


To su neki od naših savjeta na temu kako s djecom razgovarati o ratu? Ako vam je potrebno više informacija, možete nas kontaktirati.

144 views

Recent Posts

See All
bottom of page