top of page

Blog

Medijski odgoj - Kompas odrastanja u medijskom okruženju

Updated: Feb 23, 2022


Medijski odgoj

Mediji nas okružuju. Mediji i medijski odgoj postali su važan dio kulture današnjeg svijeta. Slikom, riječi i zvukom mediji ispunjavaju naše živote. O djeci koja odrastaju uz digitalnu tehnologiju govori se kao «digitalnim urođenicima». Audiovizualni medij vrlo rano počinje zauzimati vrlo važno mjesto u životima djece.


Svojim univerzalnim govorom koristeći sliku i zvuk privlače pozornost. Oni gledatelja privlači u svoju iluziju stvarnosti. Vidom i sluhom doživljava njene slike i stvara osjećaj da je tamo usred zbivanja koje dočarava ekran. Gledatelj se vrlo lako uživljava u prizore i identificiraju s njenim junacima.


Sati i sati provedeni u virtualnoj stvarnosti


Tehnologija napreduje vrlo brzo i postoje vrlo kvalitetni sadržaji kojima se omogućuje djece da na primjeren način razvijaju svoja znanja i vještine. S druge strane tehnologija može postati besplatan servis za čuvanje djece. Plaćanje vas čeka iza ugla, a valuta je vaše dijete.


U usporedbi s virtualnom realnošću, svakodnevni život je dosadan. Kada djeca stignu u školske učionice, tamo ih čekaju ljudski glasovi i realne vizualne stimulacije za razliku od grafičkih eksplozija i specijalnih efekata koje su navikli vidjeti na ekranima.


Nakon mnogo sati provedenih u virtualnoj stvarnosti, obrada informacija u učionici postaje sve teži izazov za djecu, jer njihov mozak se navikao na visoku razinu stimulacije koji pružaju video igre. Nemogućnost da obrade niže razine stimulacije, kakvi se dobivaju u školi, ostavlja djecu nesnalažljivim u akademskim izazovima.


Tehnologija nas također isključuje emocionalno od naše djece i naših obitelji. Roditeljska emocionalna dostupnost je glavna hrana za mozak djeteta. Nažalost, mi postupno lišavamo našu djecu ove hranjive najvažnije od svih.


Medijski odgoj postaje sve važniji


U mnogim istraživanjima nastojao se ispitati utjecaj medijskog sadržaja. Mnoga od njih dokazuju veliku količinu emitiranog sadržaja koji nije primjeren djeci. Upravo stoga vrlo je važno razgovarati s djecom i biti dio njihovog medijskog svijeta. Medijski odgoj postaje sve važniji.


Stores i Wiggs (2007.) provele su istraživanje u Engleskoj s ciljem ispitivanja kako djeca između 4. i 10 godina provode vrijeme prije nego pođu na spavanje. Čitanje prije spavanja zamijenili su crtani filmovi, videoigre i druga elektronička zabava. Autorice ističu da od troje djece dvoje žive u sobama koje naziva «adrenalinskim».


One su opremljene suvremenom tehnologijom koja budi djecu umjesto da ih priprema za odmor. Rezultati istraživanja ukazuju da takva djeca ne spavaju dovoljno, nemirna su, teško zaspu, u školi imaju problema s pažnjom i koncentracijom.


Djeca koja gledaju nasilje putem ekrana ne razmišljaju o tome da je pravo nasilje bolno i da ubija ljude. Oni postaju neosjetljivi na nasilje. Ako «dobri dečki» koriste nasilje djeca uče da je uredu koristiti silu da bi se riješili problemi. Postoji čvrsta veza između izloženosti nasilju putem ekrana te nasilnog i agresivnog ponašanja kod djece i adolescenata.


Uz nasilje u medijima djeci se pokazuju ponašanja odraslih kao što su pušenje, pijenje alkoholnih pića, uzimanje droge te pornografske sadržaje kao nešto moralno, zabavno, interesantno i bez loših posljedica. Upravo ta jednosmjernost u prikazivanju može kod djece stvoriti potpuno krive predodžbe o svijetu u kojem odrastaju.


Uloga roditelja u odgoju za medije


Mediji su izmijenili i obiteljski život i postala primarni izvor informacija i zabave cijele obitelji. Oni uređuju obiteljsku kulturu. Vrlo važnu ulogu kao modeli ponašanja imaju roditelji. Roditelju svoje navike konzumiranja medijskih sadržaja prenose na djecu.


Roditelji koji svoje slobodno vrijeme ispunjavaju gledanjem televizijskog programa i boravkom uz računalo i mobitel teško će moraliziranjem razviti kod djeteta osjećaj za mjeru i selekciju gledanih sadržaja.


U svemu je važno naći mjeru. Dogovorite se s djecom odmaknite se od televizije, mobitela, računala zajedno stvarajte i zabavljate se koristeći osjetila, stvarajući vlastita iskustva uz razgovor s prijateljima i članovima obitelji.


Činjenica je da djeca najvažnije stvari u životu neće naučiti od likova iz crtića nego u obitelji koja komunicira, daje podršku i provodi sretne trenutke. Kad se djeca osjećaju sigurnom, voljenom i prihvaćeno najbolje se razvijaju.


194 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page