top of page

Blog

Najbolji roditelj je sretan, uravnotežen i zadovoljan

Updated: Feb 23, 2022


Najbolji roditelj je sretan, uravnotežen i zadovoljan

U vremenu pandemije gotovo da nema dana kad do nas ne dopiru informacije o virusu, bolesti i stalne promjene. Ponekad se o zdravlju govori kao stanju kad nismo bolesni, ali zdravlje je zapravo puno više od toga. Zdravlje je stanje naše tjelesne, duševne i socijalne ravnoteže.


Mnogo se govori posebice o mentalnom zdravlju kao posebnom i vrlo značajnom aspektu zdravlja. Možda se pitate odakle toliki interes za mentalno zdravlje kad je ono jedna od sastavnica zdravlja pojedinca.


Važnosti brige za mentalno zdravlje


Mentalno zdravlje prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, 2001) je „stanje u kojem osoba ostvaruje svoje sposobnosti, može se nositi sa stresom svakodnevnog života, raditi produktivno i plodno je sposoban prinositi zajednici.“


Procjenjuje se da u svijetu od mentalnih poremećaja pati vrlo mnogo ljudi neke procjene govore o brojci od 450 milijuna. U Hrvatskoj su na drugom mjestu po broju dana bolničkog liječenja.


Znanstvenici ističu kako su mentalni problemi češći uzrok oboljenja i preranog umiranja nego tjelesne bolesti, te procjenjuju da će depresija do 2030. godine biti vodeći uzrok globalnog opterećenja bolestima. Sve navedeno govori o važnosti brige za mentalno zdravlje.


Što uključuje dobro mentalno zdravlje:

  • dobro se osjećati u sebi, imati osjećaj osobne vrijednosti i samopoštovanja,

  • biti osviješten o svojim osjećajima i moći ih prihvatiti,

  • sposobnost da se mijenjamo, prilagođavamo i nosimo s teškoćama i stresom,

  • bavljenje aktivnostima koje pomažu da se razvijemo i rastemo,

  • sposobnost stvaranja i održavanja dobrih i kvalitetnih odnosa s drugima.


Kako možete brinuti o svom zdravlju i biti dobar primjer djeci?


Kao roditelji zasigurno se svakodnevno nosite s različitim izazovima. Roditeljstvo je istovremeno najvažnija i najzahtjevnija uloga koju imamo. Ne odrastaju samo djeca, odrastaju i roditelji.


Roditelji prate razvoj i napredak svoje djece, ali u svakom koraku i djeca promatraju svoje roditelje. Možda neki puta neće čuti što im govorimo, ali će biti vrlo prisutni u situacijama u kojima nas gledaju što radimo.


Kako biste mogli uskladiti sve obveze s kojima se nosite važna je dobra organizacija, podrška, podjela odgovornosti, određivanje prioriteta, nije sve u danu jednako bitno, ali i vrijeme za opuštanje, odmor, zabavu i „punjenje baterija“.


Najbolji roditelj je sretan, uravnotežen i zadovoljan roditelj. Razmislite, što ste danas učinili za sebe?

37 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page