top of page

Blog

Poremećaj raspoloženja dolazi sa zimom - ali i tad možete pronaći nešto što će vas razveseliti

Updated: Feb 23, 2022


Poremećaj raspoloženja dolazi sa zimom


Zima donosi u prirodi smiraj, a zbog kraćih dana i manje sunca često se povezuje sa sezonskim afektivnim poremećajem. Taj poremećaj raspoloženja javlja se sezonski tijekom jesenskih i zimskih mjeseci. Karakteriziran je depresivnim raspoloženjem, nedostatkom energije, usporenošću, lošim raspoloženjem i letargijom.


Smatra se da uzrok sezonskog afektivnog poremećaja leži u promjenama vezanim uz lučenje melatonina i serotonina, hormona koji se luči tijekom noći i jednog od hormona sreće.


Poremećaj raspoloženja može biti reakcija na stres


Naš je svakodnevni život prožet emocijama različitog intenziteta, povremena loša raspoloženja i burne reakcije posebice u adolescenciji normalan su dio odrastanja i treba ih razlikovati od depresivnog poremećaja.


Prolazna depresivna razdoblja i poremećaj raspoloženja ponekad su reakcija na neke stresne događaje i ona sama po sebi nisu bolest, premda osoba sklona poremećaju raspoloženja može razviti tijekom tih epizoda i sliku depresije. Neke su osobe loše volje „po prirodi“ i život smatraju sumornim i nesretnim.


Djeca mogu biti depresivnijeg raspoloženja u periodu promjena godišnjih doba. To može otežavati situaciju u školi jer se poklapa s periodom polugodišta i pojačanih zahtjeva u školi. Oko 3-4% školske djece ima sezonski afektivni poremećaj (SAP).


Depresija nije samo loše raspoloženje, već ozbiljan psihički poremećaj


Tugaljivost ili depresivni afekt kao pojedinačni simptomi moraju se razlikovati od depresije kao sindroma kojeg čini veći broj simptoma koji imaju uzroke, tijek, ishod i odgovor na liječenje. Depresija nije samo loše raspoloženje i povremena potištenost. Depresija je ozbiljan psihički poremećaj.


O poremećaju se radi kad depresivni simptomi imaju negativne posljedice na svakodnevno funkcioniranje djeteta kao što su učenje, rad, društveni život, funkcioniranje u obitelji. Ako se ne liječi može dovesti do ozbiljnih problema u obitelji, školi, s vršnjacima, ovisnosti, pa čak i vrlo tragičnih kao što su nasilje ili samoubojstvo.


Depresivni su poremećaji veoma rijetki u predškolskoj dobi, a nešto češći u školskoj dobi. Tijekom adolescencije postoji izrazito povećanje učestalosti, osobito kod djevojčica.


Poremećaj raspoloženja
Smatra se da uzrok sezonskog afektivnog poremećaja leži u promjenama vezanim uz lučenje melatonina i serotonina

Mnoga istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da su problemi mentalnog zdravlja u porastu a posebice učestalost depresije. Depresija je jedan od vodećih zdravstvenih problema u svijetu. Istraživanja potvrđuju da 50% mentalnih poremećaja započinje prije 14. godine života, a čak 75% prije 24. godine (neke procjene govore i prije 18. godine).


Zastanite i pogledate oko sebe, uživajte u trenutku


Bez obzira na to što veliki dio mentalnih problema započinje vrlo rano, tek manji dio djece i adolescenata dobije stručnu pomoć. Na sreću, depresija je izlječiva i postoji mnogo načina na koje se može pomoći mladoj osobi.


Tijekom liječenja depresije za mladu je osobu izuzetno značajna podrška obitelji, u takvim vas situacijama dijete treba više nego ikad. Potičite tjelesnu aktivnost, vježbanje i boravak u prirodi mogu pomoći, potičite druženje s prijateljima i pohvalite svaki napor koji dijete uloži.


Sunčani, kišni, magloviti i snježni sve su to dani našeg neprocjenjivo vrijednog života dajte si priliku, zastanite i pogledate oko sebe, zasigurno možete vidjeti ponešto što nas veseli i uživati u trenutku.


Ako vam treba više informacija o ovoj temi ili pomoć, javite nam se putem naših kontakata.

118 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page