top of page

NOVOSTI

10. listopad  Svjetski dan mentalnog zdravlja –

„Briga o mentalnom zdravlju za sve: neka bude stvarnost“

Živimo u vremenu u kojem su nam uslijed promjena uzrokovanih korona virusom, potresima, ekonomskom krizom, pojačanim pritiscima i stresom narušene osnovne potrebe koje utječu našu stabilnost i mentalno zdravlje. Mnoga istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da su problemi mentalnog zdravlja u porastu. Posebno se povećala učestalost depresije. Depresija je jedan od vodećih zdravstvenih problema u svijetu. Istraživanja potvrđuju da 50% mentalnih poremećaja započinje prije 14. godine života, a čak 75% prije 24. godine (neke procjene govore i prije 18. godine). Bez obzira na to što veliki dio mentalnih problema započinje vrlo rano, tek manji dio djece i adolescenta dobije stručnu pomoć. Jedan od razloga je što se taj problem ne prepozna, a potrebno je i mnogo vremena od prepoznavanja mentalnog problema do traženja pomoći.

Ovogodišnji moto Svjetskog dana zdravlja je „Briga o mentalnom zdravlju za sve: neka bude stvarnost“.

Narušeno mentalno zdravlje utječe na razvoj djece i mladih, njihovo odrastanje, ispunjenost i zadovoljstvo životom. Budimo  podrška i oslonac djeci i mladima!

Poticaj za razgovor s djetetom:

       Osmisli svoj štit na kojemu su snage koje te mogu štiti u teškim  situacijama.

Family Video Call
Students with Digital Tablets

Savjetovanje ili psihoterapija 
2.9.2021.

Savjetovanje i psihoterapija predstavljaju podršku usmjerenim i povjerljivim razgovorom s ciljem pomoći u boljem razumijevanju sebe. Savjetovanje je više suportivnog karaktera, situacijski prilagođeno, usmjereno na rješavanje problema,  sadašnjost i kratkotrajnog je pogleda na budućnost, dok je psihoterapija više rekonstruktivnog karaktera, donosi dugotrajne promjene i ulazi dublje u problem. Ponekad i u psihoterapijskom radu ima savjetodavnog rada. O potrebi savjetovanja ili psihoterapije preporuku daje stručnjak mentalnog zdravlja. 

Što je dječja i adolescentna  integrativna psihoterapija? 
2.9.2021.

Dječja i adolescentna integrativna  psihoterapije temelji se na razvojnom pristupu djeci i mladima  povezujući  humanistički i integrativni pristup.
Obuhvaća pristupe različitih psihoterapijskih škola i pristupa klijentu cjelovito  uvažavajući povezanost emocionalnog, ponašajnog, fiziološkog i kognitivnog. Upravo joj to daje mogućnost pristupa djetetu na jedinstven i potpuno prilagođen način. Terapijski rad i korištenje različitih terapijskih tehnika ovise o razvojnoj dobi djeteta, posebnosti njegove individue, djetetovim problemima te odnosu s okolinom. U  radu se koriste različiti psihoterapijski pristupi i tehnike: igra, gluma, pisanje, pokret, crtež i drugi koji mogu pomoći djeci i mladima da na sebi svojstven način izraze svoje osjećaje.

U dječjoj i adolescentnoj psihoterapiji posebno važnu ulogu ima suradnja roditelja i drugih važnih osoba u djetetovom životu o čemu u veliko mjeri ovisi dinamika psihoterapijskog rada.

Otvaranje  centra EIUS
27.8.2021. 

EIUS centar svoja vrata otvara 1.9.2021. godine. S radom započinje na lokacijama u Rijeci i Čabru te on-line. Za više informacija te za potvrdu termina možete nam se obratiti putem e-maila: centar.eius@gmail.com ili telefona 092 41 32 177. 

bottom of page