top of page

Blog

Darovito dijete – kako s njim?

Ljepota posla kojeg radim ogleda se u različitim susretima. Jedan od tih susreta inspiracija je ovom blogu. Dječak predškolskog uzrasta dolazi u pratnji majke. Sramežljiv je i teško se odvaja od majke. Nakon dogovora i točnog vremena boravka i opisa onoga što ćemo raditi, pušta majku i ostaje. Nakon nekoliko rečenica o tome što voli i čime se bavi, saznajem njegove posebne interese. Ima usvojene vještine čitanja, pisanja, računanja, voli engleski i svira. Voli vrijeme provoditi s odraslima, starijom djecom, ima teškoće u odnosima s vršnjacima. Najviše od svega voli brodove, posebice Titanik. Detaljno navodi povijesne činjenice njegovog potonuća, opisuje tehničke karakteristike, kako se pokreće, zna detalje njegove gradnje. Dječak po svojim interesima, znatiželji, načinu promišljanja odskače od djece svoje dobi i ima osobine potencijalno darovitog djeteta.Darovitost i njene značajke


Darovitost se opisuje kao sklop osobina pomoću kojih pojedinac može trajno postizati natprosječni uspjeh u jednoj ili više djelatnosti. Ističu se visoke intelektualne sposobnosti, sposobnost divergentnog mišljenja, produktivno-kreativne sposobnosti, specifične sposobnosti, kvaliteta misaonih procesa.


Visoka inteligencija samo je jedan od preduvjeta, ovo su još neke značajne karakteristike:

  • rana upotreba širokog rječnika,

  • spretnost rječnika, upotreba fraza i cijelih rečenica u vrlo ranim godinama,

  • opća zapažanja,

  • interes za knjige, kasnije atlase, enciklopedije, izvore informacija putem tehnologije,

  • rani interes za datume i sat,

  • sposobnost koncentracije,

  • rano otkrivanje uzroka i posljedica (što ih čini emotivno osjetljivijima).


Obitelj stvara temelje razvoju darovitosti


Za razvoj darovitosti izuzetno je važan angažman roditelja. Roditelji koji dosta vremena provode sa svojim djetetom, čitaju mu, traže informacije s djetetom iz različitih izvora znanja, razgovaraju o novim informacijama i dojmovima, na različite načine bogate rječnik djeteta, prate interese, vode dijete u kazalište, muzeje, izložbe, sportska događanja, omogućuju razvoj djetetovih interesa, pronalaze odgovore na djetetova pitanja u okruženju razumijevanja, strpljenja, dosljednosti i podrške zasigurno su temelj u razvoju darovitosti svakog djeteta.


Osim obitelji, za razvoj darovitosti njenog razvoja i praćenja izuzetno je važna uloga vrtića, škole i cijele društvene zajednice.

Istraživanja potvrđuju da mozak najintenzivnije sazrijeva u najranijem razdoblju djetinjstva te navode kako 50% njegovog razvoja završava u dobi od 4-5 godina.Stvarajte poticajno okruženje za razvoj potencijala svojeg djeteta, jer upravo je to put ka razvoju potencijala koje svako dijete ima.

25 views

Recent Posts

See All

Opmerkingen


bottom of page