top of page

Blog

Dobrobiti boravka u prirodi

Updated: Apr 3




Igra čini temelj zdravog razvoja djeteta i  temeljna je aktivnost djetinjstva. Dijete raste i razvija se igrajući se.  Uživa u igri, zabavlja se, druži se s prijateljima i bira aktivnosti.  Igrom se iskušavaju i uče različiti dijelovi  socijalnog, emocionalnog, tjelesnog i spoznajnoga razvoja djeteta.


Kako vaše dijete provodi svoje slobodno vrijeme?


Svjetska zdravstvena organizacija u svojim preporukama želi ukazati roditeljima koliko je važna tjelesna aktivnost.  Djeci u dobi  od 1. do 2. godine života preporučuje se najmanje 180 minuta različitih  tjelesnih aktivnosti različitog intenziteta tijekom cijelog dana.  Djeci u toj dobi ne preporučuje se boravak pred ekranima.  Djeci u dobi od 3. do 4. godine preporučuje se također najmanje 180 minuta tjelesnih aktivnosti raspoređenih tijekom dana. Od toga 60 minuta umjerenog do visokog intenziteta.  Djeca te dobi ne bi trebala boraviti pred ekranima više od jednog sata. Djeci od 5. do 17. godina preporučuje se najmanje 60 minuta dnevno bavljenje aktivnostima umjerenog do visokog intenziteta uz reducirano vrijeme pred ekranom.


Pozitivni učinci boravka u prirodi


Igra u prirodi pozitivno utječe na cjeloviti razvoj djeteta. Potičite dijeta na stvaranje vlastitih iskustava u prirodnom okruženju. Način na koji se djeca igraju, kreću, istražuju  i kako se izražavaju kroz različite oblike umjetnosti otkriva njihovu individualnost.

Boravak u prirodi uvijek je poseban i poticajan za sva osjetila.

Igra u prirodi potiče:

·       tjelesnu aktivnost,

·       promiče kreativnosti i snalažljivost,

·       razvija mogućnost procjene rizika i vlastitih sposobnosti,

·       doprinosi razumijevanju koncepta sigurnosti i preuzimanju rizika,

·       potiče razvoj samopouzdanja i povjerenja u sebe,

·       ima terapijski učinak.

 


 

11 views

Recent Posts

See All
bottom of page