top of page

Blog

Kada potražiti pomoć?



 

Ponekad je vrlo teško nazvati ili napisati poruku i tražiti pomoć, jer u tom trenutku priznajemo da imamo problem ili da u našoj obitelji imamo problema. 


Često je razlog odgađanja traženja pomoći stigma, sram, strah od osude drugih


Česta opravdanja mogu zvučati: sve će to proći, moje dijete može drugačije, ali ne želi, to je samo prolazna faza, i ja sam bio takva/takav i možda je u nekim situacijama uistinu tako. Vrlo često je razlog odgađanja traženja pomoći je stigma, sram, strah od osude i podcjenjivanja drugih.

Vrlo često alarm za traženje pomoći kod djece i mladih mogu biti teškoće u savladavanju gradiva koje često rezultiraju školskim neuspjehom, nagle promjene u ponašanju, emocionalne teškoće, burne promjene raspoloženja ili sniženo raspoloženje, strahovi, stalna zabrinutost ili narušeni odnosi s bliskim osobama.


Razgovorom se problemi mogu sagledati s neke druge perspektive


Ponekad se već s jednim razgovorom mogu otvoriti neke nove mogućnosti, sagledati problem s neke druge perspektive. Ponekad je potrebno više dolazaka prije svega kako bi se stvorio odnos povjerenja klijenta i psihoterapeuta, osnovni preduvjet psihoterapijskog rada, u kojem će klijent bolje upoznati sebe uvažavajući svoje potrebe i emocije.


Za uspješan psihoterapijski rad s djecom potrebna je suradljivost i otvorenost roditelja te uviđanje potrebe za promjenom. Budite podrška svom djetetu da ostvari svoje potencijale, može se nositi sa svakodnevnim izazovima i odraste u zadovoljnog čovjeka.


"Lakše je graditi snažnu djecu, negoli popravljati slomljene ljude". (F. Rogers)


2 views

Recent Posts

See All
bottom of page