top of page

Blog

Moji se roditelji razvode

Updated: Apr 22, 2023


Moji se roditelji razvode - EIUS Centar

Razvod braka jedan je od najstresnijih događaja u životu kako za partnere tako i za njihovu djecu. Statistika pokazuje da se u Hrvatskoj rastaje svaki treći brak, no stvaran je broj sigurno i veći s obzirom na sve veći broj netradicionalnih obitelji u kojima partneri imaju djecu.


Razvod roditelja prepun je emocija i događanja koja za sobom nose brojene promjene kojima se mora prilagoditi cijela obitelj. To je promjena koja se može odvijati mjesecima ili godinama. Istraživanja pokazuju da se vrijeme prilagodbe na razvod može kretati od 1 do 3 godine. Vijest da se roditelji rastaju kod djeteta može izazvati brojne reakcije poput ljutnje, tuge, straha, srama i povrijeđenosti, kao i promjene u ponašanju i raspoloženju.


Važno je odvojiti partnersku od roditeljske uloge


Djeca razvodom braka svojih roditelja doživljavaju gubitak osjećaja zajedništva i sigurnosti koji su im važni. U periodu prilagodbe na razvod braka dijete prolazi kroz proces žalovanja, što predstavlja prirodnu emocionalnu reakciju na gubitak obitelji kakvu je do tada imalo.


Svatko tuguje na svoj način i u svoje vrijeme što znači da se u procesu žalovanja može javiti niz emocija, u bilo koje vrijeme i bilo kojem redoslijedu ovisno fazi u kojoj se dijete nalazi.


Važno je razdvojiti partnersku od roditeljske uloge bez obzira na to što osjećate prema bivšem partneru, poticati da dijete ima oba roditelja koje može slobodno voljeti, bez osjećaja krivnje.


Istraživanja pokazuju da je nepovoljna obiteljska klima važniji uzrok smetnji kod djece od samog čina razvoda braka.


Razgovarajte s djetetom


Razgovarajte s djetetom o razvodu, a razgovor prilagodite dobi djeteta. Objasnite im da će razvod utjecati na promjene u njihovom životu bez izlaganja nepotrebnim informacijama o partnerskom odnosu. Budite tu kad vas dijete treba te nastojte održati djetetovu svakodnevnu rutinu.


Postavite jasne granice u odgoju djeteta. Popuštanjem ili ugađanjem nećete utješiti dijete, već ćete pojačati njegovu nesigurnost. Potičite izražavanje emocija i ponovite da dijete nije krivo za rastavu svojih roditelja.


Odluke koje je važno donijeti


Roditelji se razvode jedno od drugoga, a ne od djece, stoga je važno donijeti odluke vezane uz odnose s partnerom.


  • Važno je ne govoriti djetetu protiv drugog roditelja.

  • Poticati kontakte s drugim roditeljem jer ga dijete voli i treba.

  • Ne ulaziti u sukob s partnerom u prisutnosti djeteta i tražiti od djeteta da zauzme stranu.

  • Poticati komunikaciju s drugim roditeljem izmjenjujući informacije, brinuti o djetetu donoseći važne odluke zajedno.

  • Dovoditi u pitanje kvalitetu vremena koje dijete provodi s drugim roditeljem i tražiti od djeteta da istražuje privatni život drugog roditelja.

  • Planirati aktivnosti s djetetom u vrijeme koje je predviđeno za druženje s drugim roditeljem.

21 views

Recent Posts

See All
bottom of page