top of page

Blog

Zlostavljanje i zanemarivanje djecePrema UN-ovoj Konvenciji o pravima djeteta čija je potpisnica i naša država dijete ima pravo na zaštitu od zlostavljanja i zanemarivanja te svih oblika tjelesnog i psihičkog nasilja.


Zlostavljanje djece se povećava


Raširenost i posljedice zlostavljanja djece zastrašujućih su razmjera. Prema istraživanjima Poliklinike za djecu i mlade grada Zagreba broj prijavljenih slučajeva zlostavljanja djece iz godine u godinu sve je veći te se tako posljednjih deset godina uvećao za deset puta. Podatci govore da je raširenost zlostavljanja vrlo slična zapadnoeuropskim i američkim podatcima, a faktori rizika  poput siromaštva, socijalne izolacije, razine stresa, financijskih problema i nezaposlenosti puno su prisutniji.


Zanemarivanje i zlostavljanje znatno utječu na tjelesni i psihički razvoj djeteta


Posljednjih desetljeća pojačao se interes javnosti, medija i stručnjaka za probleme zanemarivanja i zlostavljanja djece i njihov utjecaj na djetetovo zdravlje i razvoj.  Zlostavljanje je postupanje prema djetetu koje predstavlja opasnost nanošenja tjelesne ili emocionalne boli/tjelesnog ili emocionalnog oštećenja. Zanemarivanje (fizičko, emocionalno, obrazovno, zanemarivanje uzrokovano čimbenicima okoline) označava niz propusta u zadovoljavanju djetetovih potreba u mjeri koja znatno utječe na tjelesni i psihički razvoj.


Zanemarena djeca „ne postoje u očima svojih roditelja“


Dijete doživljava sebe i razvija osjećaj postojanja kroz oči roditelja „zrcali se u očima majke“, ono se vidi onakvim kakvim ga vidi majka i ostali skrbnici u prvim mjesecima i godinama svoga života. Zanemarena djeca „ne postoje u očima svojih roditelja“ oni veliki dio svoje psihičke energije ulažu u to da ih njihovi roditelji vide. U toj želji za pažnjom roditelja može im ponestati energije za razvoj kognitivnih vještina, emocionalno sazrijevanje i učenje socijalnih vještina. Oni od svojih roditelja ne dobivaju povratnu informaciju da su posebni, lijepi, da ih vole što su temelji razvoja samopoštovanja i samopouzdanja.


Obrasci nasilnog ponašanja mogu se prenositi generacijski


Obitelj je mjesto sigurnog odrastanja  no nažalost u nekim se  obiteljima događa da jedan/ili oba roditelja ne pokazuju poštovanje za druge. Umjesto poštovanja, ponekad taj roditelj povređuje, kontrolira, zastrašuje, razbija predmete ili udara drugog roditelja ili djecu. Zlostavljana djeca ili djeca svjedoci obiteljskog nasilja mogu imati niz teškoća u psiho-fizičkom razvoju. Nasilje se može prenijeti iz jedne generacije na drugu, jer djeca koja trpe nasilje mogu steći dojam da je takvo ponašanje društveno prihvatljivo i normalno.


Važnost edukacije i zaštite djece


Zanemarivanja djece često se ne prepoznaje dovoljno rano.  Dugoročne i teške posljedice mogu se spriječiti edukacijom o potrebama djece i pravodobnim uočavanjem znakova zanemarivanja i zlostavljanja te prijavom nadležnim službama (policiji, državnom odvjetništvu ili centru za socijalnu skrb).

5 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page