top of page

Blog

Dijete u školi

Updated: Nov 10, 2021



Polazak u školu novo je iskustvo za dijete i cijelu obitelj. Taj veliki trenutak ispunjen je uzbuđenjem i očekivanjima često povezanim s vanjskim mjerilima uspješnosti roditeljstva i sposobnosti djeteta.


Polaskom u školu roditelji dobivaju povratnu informaciju o tome kakve su djetetove sposobnosti, vještine, koliko je samostalno u brizi o sebi, kakvo je u odnosu s drugom djecom, u čemu je uspješno te što mu predstavlja teškoće.


Roditelji će se u isto vrijeme naći u situaciji da budu podrška djeci, uvažavaju savjete dobivene od škole i vlastitih emocija.


Uloga roditelja u djetetovom odnosu prema školi


Roditelji imaju vrlo važnu ulogu u djetetovom odnosu prema školi, prema školskim obvezama i stjecanu radnih navika. Dobro je djetetu u početku pomoći u organizaciji dnevnih obveza, vremena za učenje, igru i odmor te u stjecanju vještine učenja.


Važno je biti uz dijete dok piše zadaću, ali ne raditi umjesto njega, dok ne stekne dovoljno samostalnosti. Važno je da zna da vam se može obratiti za pomoć i da pritom razvija odgovornost u izvršavanju svojih obveza i veseli se svom uspjehu.


Naučiti kako učiti važan je preduvjet uspješnog učenja. Vrlo je važno da dijete ima svoje mjesto za učenje u kojem će imati sav potreban pribor, bude tiho, kako bi moglo usmjeriti svoju pažnju na ono što radi te gdje neće biti omatano. Korisno je dogovoriti vrijeme učenja i pisanja domaće zadaće.


Pokažite interes za djetetovo napredovanje


To su preduvjeti za razvoj radnih navika te organizaciju koja omogućava djetetu bavljenje svim aktivnostima koje voli. Pokažite interes za djetetovo napredovanje u školi, način učenja i eventualne teškoće.


Tako saznajete djetetova očekivanja i strahove. Informirajte se o napredovanju djeteta direktno od učitelja koji s njim rade. Tražite savjet i pomoć ako vam je potrebna u određenim situacijama kad niste sigurni kako postupiti.


Budite strpljivi i podržavajući svom djetetu!

25 views

Recent Posts

See All
bottom of page