top of page

Blog

Kućni ljubimci u životu djece


Odrastanje uz kućne ljubimce može poticajno utjecati na dječji razvoj i zdravlje. U mnogim obiteljima ljubimci se smatraju njenim članovima. Ljubimci mogu biti poticaj i posrednik komunikacije u obitelji i među djecom. Bavljenje njima može biti središte zajedničkih obiteljskih aktivnosti, kao i djetetov najbolji prijatelji s kojima može dijeliti radosti, brige, emocije, ideje. U interakciji s ljubimcima, djeca vježbaju izražavanje emocija, uče se empatiji i prepoznavanju emocija. Ljubimci pružaju bezuvjetnu ljubav, ali potiču djecu da razvijaju svoj stil ophođenja s njima. Djeca s ljubimcima razviju odnos privrženosti koji je važan za razvoj drugih socijalnih odnosa u životu. Životinje mogu imati umirujući učinak, smanjiti stres i povećati samopoštovanje.


Kućni ljubimci nisu igračke


Svaki kućni ljubimac ima neki svoj dnevni ritam hranjenja, čišćenja, njege, odmora ili igre. Kućni ljubimci veliko su bogatstvo, ali i velika obveza koja bi trebala biti podijeljena na sve članove obitelji. Kućni ljubimci nisu igračke; to su živa bića kojima je naša briga potrebna na duge staze, a ne kratkotrajno.


Važno je dogovoriti tko će brinuti o kućnom ljubimcu i podijeliti obveze


Pri odabiru kućnog ljubimca treba razmišljati što bi bio dobar odabir vezan uz životni stil obitelji, prostorne uvjete te vrijeme koje je potrebno pružiti kućnom ljubimcu. U tome se dobro savjetovati i prikupiti dovoljno informacija o navikama i potrebama životinja koje je bitno da znate. Važno je unaprijed dogovoriti tko će brinuti o kućnom ljubimcu i na koji način s podjelom obveza unutar obitelj. Sa starijom djecom može se napraviti tablica s dnevnim obvezama te da se dogovorene aktivnosti nastave i nakon prvobitnog zanosa.


Konačnu odluku o novom članu obitelji donose roditelji


Dijete može ovisno o dobi samo ili zajedno s roditeljima proučiti u knjigama ili na internetu karakteristike kućnog ljubimca o čijoj nabavci razmišljate. U donošenje odluke važno je uključiti dijete, ali konačnu odluku donose odrasli. Mlađe dijete može pomagati odraslima u nekim obvezama oko kućnih ljubimaca za koje procjenjujete da ih ne može samostalno obavljati. S vremenom će i samo preuzimati obveze i odgovornosti. Roditelj treba naučiti dijete kako se ponašati prema ljubimcu te kako se igrati s njime, maziti ga i primati. Važno je da roditelj mlađeg djeteta bude prisutan kad je dijete s ljubimcem.


Kućni ljubimci dio su života obitelji


Roditelji su modeli djeci u ophođenju sa životinjama, stoga dobro razmislite prije dovođenja novog člana u vašu obitelj. To je živo biće koje treba vašu ljubav i brigu.

Ako ste sigurni u svoju odluku želimo vam puno nezaboravnih trenutaka koje ćete stvarati zajedno.

32 views

Recent Posts

See All
bottom of page