top of page

Blog

Dovoljno dobar roditelj brine kako se njegovo dijete osjeća

Updated: Feb 23, 2022



Dovoljno dobar roditelj

Roditeljstvo je jedna od najzahtjevnijih, a istovremeno i najizazovnija i najvažnija uloga koju imamo u životu. Engleski i psihoanalitičar Donald Winnicott prvi je uveo koncept „dovoljno dobar roditelj“.


Ne postoji točan recept kako odgajati dijete za puno stvari nema jednostavnih niti lakih rješenja.


Dovoljno dobar roditelj prihvaća svoje prednosti i nedostatke


Živimo u svijetu svršeno nesavršenih različitosti. Stalna analiza naših odgojnih postupaka može biti podjednako štetna kao i da smo donijeli neku krivu odluku. Stoga je bolje biti dovoljno dobar roditelj koji će brinuti kako se njegovo dijete osjeća, nego izvrstan roditelj koji će više pažnje posvećivati tome da bude savršen nego svom djetetu.


Dovoljno dobar roditelj prihvaća svoje prednosti i nedostatke te kao takvo prihvaća i svoje dijete. Život se sastoji od dobrih i loših trenutaka i taj neizbježni zakon života nikoga ne zaobilazi. Problemi i poteškoće su sastavni dio života, a mi biramo kako ćemo se nositi s njima.


Ako imamo previše želja i očekivanja i to onih koje ne možemo ostvariti bit ćemo trajno nesretni. Ono što imamo možda često i ne zapažamo.


Promislite o tome što vam je u životu važno


Ne zapažamo da smo zdravi ili uglavnom zdravi, da imamo dom i divnu djecu, prijatelje, one koji nas vole i koje mi volimo, premda nas je ovo zahtjevno vrijeme u kojem živimo prisjetilo na to koliko su nam važni odnosi s dragim ljudima.


Promislite o tome što vam je u životu važno i što bi vam uistinu nedostajalo da to izgubite. Vjeruje da će lista onog što imate biti puno duža od one na kojoj biste pisali što sve nemate.


U našem centru možete dobiti podršku vašem roditeljstvu i pogled na teškoće kroz koje prolazite iz nekog drugog kuta.

122 views

Recent Posts

See All
bottom of page