top of page

Blog

Kako vaše djetinjstvo utječe na vaše roditeljstvo?

Updated: Nov 9, 2021



Vlastita životna iskustva roditelja stvorena u djetinjstvu imaju dubok utjecaj na način kako odgajaju vlastitu djecu.


Bez osvještavanja teškoća u djetinjstvu negativni obrasci obiteljskih interakcija mogu se prenositi nekad i generacijama.


Djeca ne trebaju našu potpunu prisutnost stalno


Ne možemo promijeniti ono što nam se dogodilo kao djeci, ali možemo promijeniti način na koji razmišljamo o tim događajima. Kad smo zaokupljeni prošlim ili budućim događajima, fizički smo prisutni, ali mentalno ne. Djeca ne trebaju našu potpunu prisutnost stalno, ali trebaju prisutnost tijekom povezujućih interakcija.


Djeca uče o sebi na način kako mi komuniciramo s njima


Način na koji komuniciramo sa svojom djecom ima značajan utjecaj na njihov razvoj. Djeca uče o sebi putem načina na koji komuniciramo s njima. Kvalitetna uzajamna komunikacija stvara djetetov osjećaj sigurnosti, a pouzdani i sigurni odnosi pomažu djeci da ostvare sebe u mnogim životnim područjima.


Roditeljstvo pruža priliku i roditelju da raste i da preispitaju probleme iz svog djetinjstva. Pokušajte te trenutke prihvatit kao prilike za učenje jer tada možete nastaviti rasti i razvijati se.


Stav da se može učiti tijekom cijelog života omogućuje roditeljima da roditeljstvu pristupe otvorenog uma, kao jedinstvenom putovanju u kojem stvaraju životna iskustva. Osobni rast i razvoj i roditelja i djece preduvjet je kvalitetnih i zdravih obiteljskih odnosa.


Ako trebate više informacija o ovoj važnoj temi ili našu pomoć, slobodno nas kontaktirajte.


84 views

Recent Posts

See All
bottom of page