top of page

Blog

Odlazak u školu izvan obiteljskog doma može biti stresan period


Odlazak u školu izvan obiteljskog doma - EIUS centar.

Početak nove nastavne godina obilježen je mnogim promjenama koje donosi odrastanje djece. U svom se radu susrećem s djecom koja početkom rujna nastavljaju školovanje u srednjoj školi što za neke, osim odlaska u odabranu školu u drugom gradu, donosi i odlazak iz obiteljskog doma. Prvi dani ponekad su vrlo teški za djecu, ali i za roditelje.


Vrijeme adaptacije i prilagodbe u svim je fazama školovanja vrlo osjetljivo i zahtjeva strpljenje, i razumijevanje roditelja, odgajatelja, učitelja, prijatelja i svih koji su u neposrednom kontaktu s djecom i mladima.


U fazi adaptacije moguće su promjene


Odlazak na školovanje u drugu sredinu za djecu znači, osim prilagodbe na novu školu, prijatelje, profesore i njihove zahtjeve, i prilagodbu na život u učeničkom domu, odgajatelje, pravila rada, mjesto u kojem će učiti i provoditi svoje slobodno vrijeme, hraniti se, spavati, imati cimere/ice i prilagodnu na potpuno novo okruženje.


Adolescencija je izuzetno važna životna faza u kojoj mlada osoba fazu djetinjstva zamjenjuje s fazom odrasle dobi. Njena glavna zadaća je odvajanje od roditelja i izgrađivanje identiteta, te je vrlo kompleksno i emocionalno burno životno razdoblje koje samo po sebi unosi brojne promjene u život mlade osobe. U fazi adaptacije moguće su promjene koje mogu dovesti do emocionalnih, tjelesnih i ponašajnih reakcija.


Budite im podrška u periodu koji prolaze, posebice dok se ne snađu i stvore rutinu u novom okruženju, uspostave odnose povjerenja te razviju osjećaj sigurnosti. Surađujte sa stručnim osobama koje rade s vašom djecom i upućujte djecu da traže pomoć ako im je potrebna. Ako je faza adaptacije dugotrajna svakako potražite stručnu pomoć.


Sindrom praznog gnijezda


Tijekom odrastanja i djeca i roditelji stalno prolaze određene faze. Vrijeme osamostaljivanja donosi promjene i roditeljima. Odlazak djece iz obiteljskog doma za neke roditelje može biti vrlo stresan i zahtijevan period poznat pod nazivom „sindrom praznog gnijezda“.


Može biti prožeto cijelim nizom vrlo intenzivnih emocija, osjećajima ponosa, ljubavi, sreće, a s druge strane usamljenosti, tuge i gubitka. To je vrijeme povratka životu uz partnera i otvorenih mogućnosti da se više posvetite sebi i svojim interesima.


Premda to može biti prolazna faza koja zahtjeva promjene u vidu stvaranja novih rutina, a ako potraje može biti izvor anksioznih i depresivnih smetnji.


Osamostaljivanje djece za roditelje je znak da su postigli jednu od osnovnih svrha svog roditeljstva, dati djeci dovoljno sigurne korijene da mogu svojom krošnjom dodirivati zvijezde i ostvarivati svoje snove.

47 views

Recent Posts

See All
bottom of page