top of page

Blog

Online nastava - što je činiti roditeljima kako bi sačuvali svoje i mentalno zdravlje djece

Updated: Feb 23, 2022


Online nastava - što je činiti roditeljima

Vrijeme u kojem živimo pred sve nas stalno stavlja nove izazove. Pandemija je unijela promjene u mnoge sfere naših života. Velika promjena koju su na svojoj koži osjetili učenici, učitelji i njihovi roditelji je premještanje škole u virtualno okruženje, odnosno online nastava ili škola na daljinu.


Kad se škola preseli u domove


Nastava putem suvremenih tehnoloških dostignuća, na daljinu, pokazala se kao rješenje u situaciji kad su značajno uzdrmane naše temeljne vrijednosti - sigurnost i zdravlje. Škola kao mjesto stvaranja novih znanja i vještina, odnosa, druženja, prvih ljubavi, i još puno toga što školski život čini onim što pamtimo cijeli život, preselila se u domove učenika.


U domovima s umanjenom direktnom podrškom učitelja, putem ekrana, razvijaju svoj spoznajni, socio-emocionalni, govorni, komunikacijski, motorički, prijateljski svijet. Ali i mnoge druge unutrašnje svjetove.


Informacije koje dolaze putem medija, s pitanjima hoće li škola biti u živo ili ne, dodatno otežavaju već i onako tešku situaciju u kojoj se potiče osjećaj neizvjesnosti i nepredvidivosti. Uloga roditelja, posebice u radu s djecom koja su tek na početku svog školovanja i djecu kojoj treba posebna skrb, vrlo je značajna i neophodna.


Online nastava ne može zamijeniti učionicu


Rezultati velikog istraživanja koje je proveo Institut za društvena istraživanja, a obuhvatilo je 27.023 učenika osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, potvrđuje da je pandemija značajno utjecala na živote učenika.


Kod djela učenika pozitivno je utjecala na poboljšanje odnosa s bližnjima te vještine korištenja računala. Posebno je istaknut negativan utjecaj na psihičko zdravlje i to naročito kod srednjoškolaca. Promjene u nastavi uzrokovale su pad radnih navika i motivacije za učenje.

Online nastava
Promjene u nastavi uzrokovale su pad radnih navika i motivacije za učenje

Učenici svih generacija procjenjuju učioničku nastavu kvalitetnijom od one koju zovemo online nastava. Posebice ističu da se to odnosi na ključne elemente procesa poučavanja: razumljivost, jasnoću i zanimljivost.

Od samog početka ovog zdravstvenog problema do sada imamo puno više informacija o tome kako se ponašati i kako se možemo zaštiti od zaraze, kao i što nam je činiti ako se zarazimo kako bismo štitili sebe i druge.


Online nastava donosi nove izazove roditeljima


Što mogu učiniti roditelji kako bi sačuvali svoje i mentalno zdravlje svoje djece i bili podrška tijekom nastave na daljinu?


  • Informirajte se uvijek iz provjerenih izvora. Škola će na svojim internet stranicama objaviti informacije koje su vam važne o tome na koji će se način održavati nastava ili će vas o tome izvijestiti razrednik vašeg djeteta. Utječite na ono na što možete!

  • Na koji će te način pomagati djeci ovisi o njihovoj kronološkoj i razvojnoj dobi. Nemojte umjesto djeteta rješavati zadatke jer mu time šaljete poruku da ne vjerujete u njegove sposobnosti i navikavate ga da netko drugi radi umjesto njega. Važno je da zna da ste mu na raspolaganju i da vam se može obratiti za pomoć.

  • Ukoliko uočite teškoće u savladavanju nastavnih sadržaja ili imate dilema vezanih uz uočene teškoće. Kontaktirajte s učiteljima.

  • Neka vaš dnevni raspored bude što sličniji uobičajenoj strukturi. Održavajte sve aktivnosti koje su vašoj djeci i vama važne (duhovne, vjerske, kulturne, sportske, hobije…)

  • Koristite zdrave načine suočavanja sa stresom za sebe i svoju obitelj. Boravite u prirodi, čitajte zajedno s djecom, igrajte društvene igre, bavite se onim što volite.

  • Imajte na umu, normalno je da djeca reagiraju na stresne situacije. Važno je prepoznati stres te im pružiti potrebnu i primjerenu utjehu.

  • Važno je izraziti osjećaje kad traje online nastava. Kad vidite da je dijete uznemireno umirite ga. Obratite pažnju na to kako se vaše dijete osjeća. Poslušajte ga, potvrdite mu da je ovo vrijeme teško. Ako primijetite da dijete ima pojačan osjećaj tjeskobe ili brige, pitajte ga o njegovim osjećajima. Razumijevanje njegovih osjećaja pomoći će vam da ga utješite, a to je i prilika da mu pokažete koliko vam je važno.

  • Tražite priliku da pohvalite svoje dijete kad učini nešto dobro. Što više hvalite neko ponašanje, veća je vjerojatnost da će ga dijete ponoviti!

  • Budite strpljivi sa svojim djetetom. pokušajte ne kritizirati promjene koje zapazite u njegovu ponašanju, njegovu potrebu za raspravom, prituživanje da mu je dosadno ili da nema što raditi.

  • Dajte djeci točne podatke o onome što se događa, ali nemojte ih pretjerano opterećivati. Budite oprezni kad odlučujete što ćete gledati i vodite brigu o čemu raspravljate pred djetetom.

  • Potaknite dijete da se igra. Igra je vrlo važan oblik pomoći djeci pri prolasku kroz stres i brige. Pomaže im u održavanju normalnosti u životu.

  • Za svu, a posebice za stariju djecu, pokušajte stvoriti prostor u kojem mogu svakoga dana biti sami ili podalje od drugih, barem nakratko.

  • Ako možete, i vi i dijete ostanite povezani s obitelji i prijateljima putem interneta ili telefonskih / video poziva.


Savjetovanja i edukacije u Eius centru


Ako vam treba još informacija o ovoj temi ili pomoć, možete ih pronači na ovom linku ili kontaktirajte nas.


Eius centar pruža usluge edukacija i savjetovanja namijenjena djeci, mladima, njihovim obiteljima i onima koji su im podrška ili to žele postati.

161 views

Recent Posts

See All
bottom of page