top of page

Blog

Polazak u vrtić donosi promjene koje otvaraju mnoga pitanja

Updated: Feb 23, 2022


Polazak u vrtić

Polazak u vrtić za djecu i za roditelje jedno je od najznačajnijih razdoblja u životu. Prvi dan u vrtiću za mnogu je djecu prvo odvajanje od roditelja na duže vrijeme.


Dijete se odvaja od osoba s kojima je emocionalno najpovezanije i uz koje se osjeća sigurno. Polazak u vrtić unosi promjene u svakodnevnu rutinu djeteta. Ponekad se sve te okolnosti odraslima ne čine važnima.


Polazak u vrtić stresan je događaj


Djeci je odvajanje od roditelja stresan događaj koji može dovesti do emocionalnih, tjelesnih i ponašajnih reakcija. U podlozi toga je separacijska tjeskoba, djetetov strah da će ga napustiti osobe koje voli i osjećaj nesigurnosti.


Tijekom prvih tjedana i mjeseci djetetovog boravka u vrtiću mogu se javiti promjene u navikama spavanja i hranjenja, sklonost povlačenju, plačljivost, izraženija agresivnost u ponašanju i neposluh. Roditelji mogu primijetiti i povratak nekih ponašanja svojstvenih ranijim fazama razvoja.


Opisane promjene javljaju se kao dio procesa prilagodbe na vrtić, prolazne su i s vremenom se povlače. Kako bi ovo razdoblje za dijete i za roditelja učinili lakšim roditelji se mogu savjetovati s odgojiteljima i stručnim suradnicima vrtića. Savjet stručne osobe može biti posebno vrijedan ako se ovo ponašanje zadrži tijekom duljeg razdoblja, primjerice tri ili više mjeseci.


Razgovarajte s djetetom o tome što očekuje u vrtiću


U prvima danima polaska u vrtić budite prije svega strpljivi i podržite dijete. Uvažavajte njegove strahove i zabrinutost. Razgovarajte s djetetom o tome što očekuje u vrtiću i objasnite mu u kojem djelu dnevnog rasporeda dolazite po njega ili postepeno povećavajte vrijeme ostanka djeteta u vrtiću.


Nastojte da vaš oproštaj u vrtiću bude kratak, opušten, vedar i podržavajući. To će djetetu pomoći da se osjeća sigurnije. Ako razgovarate s djetetom i cijelu mu situaciju približite na razumljiv i prihvatljiv način lakše će podnijeti vaš odlazak i dočekati povratak.


Nakon dolaska iz vrtića razgovarajte s djetetom o njegovim iskustvima, što voli, što ne voli, kako se slaže s drugom djecom.


Polazak u vrtić nova je razina djetetu u razvoju


Promjene koje prolaze djeca i kod roditelja otvaraju mnoga pitanja. Ovo je razdoblje ponekad vrlo zahtjevno za roditelje, posebice ako im teško pada odvajanje od djeteta. Imajte na umu da je uznemirenost pri razdvajanju i radost ponovnog susreta karakteristika sigurne privrženosti roditelja i djeteta.


Polazak u vrtić nova je razina djetetu u njegovom razvoju, a roditelju u njegovom roditeljstvu. Podijelite svoje dileme i strahove s odraslim osobama od povjerenja, bez prisustva djeteta.


Brinite o svom mentalnom zdravlju!

117 views

Recent Posts

See All
bottom of page