top of page

Blog

Važnost igre u životu djece i odraslih



Možete li se prisjetiti koje su vam igre bile najdraže u djetinjstvu? Možda ste ponekad bili u situaciji da ste se toliko zaigrali da niste čuli ništa oko sebe.


Dijete raste i razvija se igrajući se. To je temeljna aktivnost djetinjstva. Igra je ogledalo onog što je djetetu važno. Dijete uživa u igri, zabavlja se, druži se s prijateljima i bira aktivnosti. Igrom se iskušavaju i uče različiti dijelovi socijalnog, emocionalnog, tjelesnog i spoznajnoga razvoja djeteta.


Stoga igra predstavlja temelj zdravog razvoja te je biološki, psihološki i socijalno izuzetno važna.

Potrebno je djetetu omogućiti različita iskustva


Igra se razvija kako se razvija i mijenja dijete. Dijete se započinje igrati već u dojenačkoj dobi. U tom razdoblju igra je funkcionalna i sastoji se od jednostavnih mišićnih pokreta koji se ponavljaju, bilo da dijete pri tome koristi ili ne koristi neke predmete (djeca tresu zvečkom, skaču gore-dolje, guraju loptu, povlače igračke koje sviraju, bacaju predmete na pod te tako upoznaju svoje tijelo i svijet oko sebe).


Oko druge godine pa nadalje dijete počinje uočavati svoju okolinu. Sposobnost zamišljanja i maštanja omogućuju mu da stvari i predmeti poprime neko drugo značenje pa npr. posloženi stolci jedan iza drugog mogu poslužiti kao vlak, ormar kao dizalo, komadići papira kao novac i sl.


Igra pretvaranja najviše je zastupljena u dobi od 4. do 6. godine kada dijete počinje uvježbavati i određene uloge što mu daje priliku da upozna ljude oko sebe iz drugačije perspektive. Tako u igri dijete postaje medicinska sestra, mama, tata, vozač, policajac i sl. Potrebno je stoga djetetu omogućiti različita iskustva koja će izražavati putem simboličke igre te će tako proraditi svoja emocionalna iskustva, učiti kako se uživjeti u tuđu ulogu te razvijati vještine potrebne za rješavanje problema.


U ovom razdoblju djeca se jako vole igrati uloga različitih junaka koji imaju moć i sposobnosti koje predstavljaju ono najbolje u ljudskoj prirodi (dobri su, mudri i neustrašivi, brzi, jaki i mogu riješiti svaki problem, uvijek znaju što je ispravno i svi žele biti njihovi prijatelji).


Važno je imati razumijevanja za ovakvu vrstu dječje igre i ne pokušavati uvjeriti dijete kako su neke stvari nemoguće ili pretjerane. Naime, djeca kroz poistovjećivanje s junacima razvijaju osjećaj vlastite važnosti i moći.


Uživajte u ljetu i igri s djecom


Nakon pete godine djeca sve češće pokazuju interes za sudjelovanje u različitim igrama s pravilima. Primjer takve igre su igre poput skrivača, graničara te društvene igre poput “Čovječe ne ljuti se” ili “Memory”. Djeca kroz ovakve igre uče da su u životu nužna pravila, uče kako ih poštivati te kako se nositi s uspjehom, ali i neuspjehom.


Što igra donosi djetetu?

  • doživljaj ugodnih emocija i neugodnih emocija i učenje kako se nositi s njima

  • učenje kako rješavati probleme i donositi odluke

  • poticanje razvoja misaonih sposobnosti, pamćenja, stvaranja asocijacija te apstraktnog mišljenja

  • razvoj socijalnih vještina

  • jačanje samopouzdanja

  • razvoj fine i grube motorike

  • pridonosi fizičkom zdravlju

  • smanjuje anksioznost i doživljaj stresa

  • stvaranje navike aktivnog provođenja slobodnog vremena


Igra sadrži dobrovoljnost koja daje osjećaj sigurnosti, aktivnu uključenost, potiče znatiželju i proces je koji stvara zadovoljstvo je koje je za svakog pojedinca različito.


S obzorom na te karakteristike i odrasli biraju takve aktivnosti. Razmislite koje aktivnosti u vašem životu imaju takve karakteristike i što je ono čemu se uistinu veselite?


Uživajte u ljetu, igri s djecom i onom što vas veseli!

57 views

Recent Posts

See All
bottom of page