top of page

Blog

Što ću raditi kad odrastem?


Što ću raditi kad odrastem - Blog EIUS CEntar

Što bi htjela raditi kad odrasteš? Što bi želio biti kad budeš velik? To su pitanja koja često odrasli postavljaju djeci, a i nama su ih postavljali kad smo bili djeca. Razmišljate li o tome koliko su se vaši snovi o budućem zanimanju do danas promijenili, možda su utkani dijelom u ono što danas radite ili radite posao o kojem ste sanjali u djetinjstvu.


Odabir budućeg zanimanja proces je upoznavanja sebe i propitkivanje koje je počelo vrlo rano i splet je spoznavanja interesa, sposobnosti, vrijednosti, svijeta odraslih, svijeta rada te pravog puta jedinstvenog za svakog pojedinca.


Razmišljanje o zanimanjima, odabiru škole, poslovi kojima se počinjemo baviti sve to ulazi u profesionalni razvoj koji ne završava odabirom zanimanja već se nastavlja kako se razvijamo i mijenjamo, kako se razvija i mijenja svijet oko nas. Naš profesionalni razvoj traje cijeloga života. Na profesionalni razvoj pojedinca utječu roditelji, obitelj, prijatelji, škola, mediji, kulturno okruženje, specifičnost regije stanovanja.


Stresan period za djecu i roditelje


Za mnogu djecu upravo je sada vrijeme kad donose odluku o tome koju će srednju školu ili studij odabrati i time odrediti smjer svog profesionalnog razvoja. Za neke to znači i odlazak iz obiteljsko doma. Ovo je izuzetno stresan period za djecu i roditelje.


Vrijeme donošenja tako važnih odluka događa se u vrijeme adolescencije kad je mladima vrlo teško razumjeti dalekosežne posljedice svojih odabira i ponašanja, a roditelji bogati svojim životnim iskustvom vrlo bi rado sve to pretočili u njih, da im u dobroj namjeri, olakšaju odluku. Upravo tu vrlo često nastaju sukobi roditelja i djece.


Možda se neki propitkuju jesu li donijeli pravu odluku o svom budućem zanimanju.

Uobičajene poruke poput donesi pravu odluku, razmisli dvaput ili budi realan mogu biti obeshrabrujuće u maštanju o željama jer ova odluka nije nešto konačno. Ona je samo prvi korak profesionalnog puta koji su odabrali. Važno je učiti kako vjerovati sebi. Ponekad osjećaj straha zaustavlja učenje na vlastitim pogreškama. Važno je poticati dijete da preuzme odgovornost za svoje odluke, prihvati razumne rizike i uči na vlastitom iskustvu.


Učenje traje cijeli život


Svijet u kojem živimo stalno se mijenja i jedino je promjena stalna. Upravo zbog toga važno je biti fleksibilan i prilagodljiv. U svakom izboru ima dobrih i loših stana. Ako i propustimo neke prednosti vjerojatno ćemo upoznati neke druge. Važno je upoznati prednosti svoje odluke i pronaći načine za nošenje s teškoćama.


Učenje traje cijeli život. Svijet u kojem živimo se mijenja neki poslovi u stoljeću u kojem živimo tek se osmišljavaju, pa stoga i profesionalni razvoj traje cijeli život. Za stalno učenje potrebne su dobre vještine učenja, ali i kreativnost.


Važno je slijediti svoje srce i znati što želimo i što nam je važno. Ponekad je dobro što znamo što ne želimo i to nam je važna informacija koju imamo. Ponekad je teško odrediti što zapravo želimo jer ne poznajemo sebe i svoje potencijale. Zato je taj proces potrebno stalno poticati i dati si priliku za učenje novog i tražiti pomoć onih koji poznaju mladu osobu: učitelja, stručnih suradnika, službe za profesionalno informiranje.


U svakom dijelu našeg života izuzetno je važna podrška. Važno je biti samostalan i neovisan, ali bez podrške vrlo je teško. Njegujte dobre odnose i komunikaciju u svojoj obitelji.


Svima koji su na početku profesionalnog puta želimo mnogo uspjeha i savladanih prepreka koje će im pomoći u odrastanju, a roditeljima podsjetnik da im budu podrška i da si daju priliku rasti sa svojom djecom.

109 views

Recent Posts

See All
bottom of page