top of page

Blog

Dječja snaga i podrška bliskih nekad nisu dovoljni - to su moja iskustva psihoterapije

Updated: Feb 23, 2022


Iskustva psihoterapije - EIUS Centar - Blog

Dok čitate ovaj blog pitate se treba li vašem djetetu takva vrsta pomoći? Možda se pitate jesu li vaši problemi toliko veliki da iziskuju stručnu pomoć? Vaše propitkivanje i čitanje ovog teksta možda je upravo korak da potražite pomoć za izlazak iz začaranog kruga. To mi govore moja iskustva psihoterapije.

Psihoterapijskim radom bavim se od 2017. godine, a sa savjetodavnim radom od 1995. godine. Iz iskustva psihoterapije usudim se tvrditi da se djeca svakodnevno suočavaju s većim ili manjim teškoćama. Učenje iz vlastitih pogrešaka životan je način učenja.


Psihoterapijski rad iziskuje posebni pristup


U nekim situacijama probleme rješavaju samostalno, nekad će tražiti pomoć roditelja, prijatelja ili drugih odraslih osoba. U nekim situacijama dječje snage i podrška bliskih ljudi nisu dovoljne.


Psihoterapijski rad posebice s djecom i mladima iziskuje posebni pristup. Svako dijete ili mlada osoba koja dođe donosi sa sobom neki svoj posebni svijet i teškoće s kojima se nosi na način na koji najbolje zna.


Djeca najčešće dolaze u pratnji roditelja. Razlozi njihovog dolaska vrlo su različiti, to su moja iskustva psihoterapije. Često su povezani sa školskim neuspjehom, promjenama u ponašanju, narušenim odnosima u obitelji, vršnjacima, strahovima, rastavom roditelja, smrti u obitelji i drugim stresnim događajima koji mogu značajno narušiti svakodnevno funkcioniranje, a dugoročno predstavljati veliki problem u odrastanju.


Moja iskustva psihoterapije i kako pomoći djeci


Adolescencija je posebno osjetljivo i izazovno razdoblje za mlade i za roditelje. Pričati o svojim brigama i problemima, odnosima s vršnjacima, seksualnosti, pitanjima razvoja osobnosti i traženju vlastitog puta u sigurnom, povjerljivom i podražavajućem okruženju može biti vrlo dragocjeno.


Hoće li psihoterapijski rad donijeti ublažavanje teškoća, promjenu ili će u potpunosti pomoći u rješavanju problema ovisi o nizu preduvjeta. Iz iskustva psihoterapije mogu reći da odnos dijete-terapeut stvoreni u terapiji, kao i odnos i suradnja s roditeljima preduvjeti su uspješnog terapijskog rada.


Individualna psihoterapija jedan je od pristupa koji može pomoći. U radu se koriste različiti psihoterapijski pristupi i tehnike: igra, gluma, pisanje, pokret, crtež i drugi koji mogu pomoći djeci i mladima da na sebi svojstven način izraze svoje osjećaje.


Važno je naglasiti da se Zakonom o djelatnosti psihoterapije posebno štite djeca. Kod odabira kome će te prepustiti rad s vašim djetetom - također je važno promisliti.

118 views

Recent Posts

See All
bottom of page